4x hoe je de wereld bedankt voor je reis (zonder ‘geitenwollen sokken clichés’)

Het is niet dat ik de zwevende tofu met geitenwollen sokken uit wil hangen. Wel wil ik de plekken waar ik reis zo onbeschadigd mogelijk achterlaten. Iets wat sinds de Vakantiebeurs behoort tot de reistrend Purpose Travel. Voor mij geen hype, maar een ‘naampje’ die ik kan geven aan de manier van reizen die ik belangrijk vind. Zoals ik al op Vive Le Voyage schreef wil ik mij namelijk blijven verwonderen over de diversiteit van de natuur, de vrijheid van de indrukwekkendste dieren, de fijne hectiek in de wereldsteden, de kleurrijke huisjes in de dorpen, de intense gastvrijheid van de lokale bevolking en de rijke geschiedenis van hun cultuur. Oké, we kunnen de wereld niet veranderen, maar we kunnen wel zorgen dat al ons gereis iets minder schadelijk wordt voor de bestemming. Dus ga ik de wereld bedanken dat ik Zuid-Amerika mag ontdekken.

1. Compenseer je CO2-uitstoot

Voor de retourvlucht met KLM naar Buenos Aires en terug vanaf Cartagena heb ik voor €11,50 mijn CO2-uitstoot gecompenseerd. Met dit bedrag compenseer je natuurlijk niet de volledige schade die twee van die vliegtuigen aanrichten, maar het vermogen om een heel bos aan bomen te planten heb je ook niet. Ik vind het daarom een stap in de goede richting om een bijdrage te leveren aan de herbebossing en het behoud van het tropische bos in bijvoorbeeld Panama, wat ook de ontwikkeling van de lokale bevolking bevordert.

Dit moet je weten: maar liefst 76% van de totale CO2-uitstoot van een reis buiten Europa is te danken aan je vlucht.

Purpose Travel tijdens mijn reis door Zuid-Amerika: CO2-uitstoot compenseren

Om te voorkomen dat je aan de ene kant je CO2-uitstoot compenseert en aan de andere kant hele bomen aan papier meeneemt: download apps als Tripit, Evernote of simpelweg iCould of Dropbox. Hier sla je alle nodige documenten op. Scheelt een hoop gesjouw.

2. Werk bij een lokaal project, op de juiste manier

Zelf ga ik Workaway en WWOOF gebruiken tijdens mijn reis door Zuid-Amerika. Via deze online platforms kom je direct in contact met locals die hulp zoeken op hun biologische boerderij, in het huishouden of bij een lokaal vrijwilligersproject in ruil voor kost en inwoning. Zo wil ik onder andere in de Argentijnse wijnregio Mendoza ruim twee weken gaan werken op een wijn- of paardenboerderij (nee, niet alleen om elke dag de beste Malbec te drinken). Door het contact met de bevolking, het meedraaien in hun dagelijkse leven en een langer verblijf op één plek beleef je speciale en unieke momenten, die je anders voorbij reist.

Purpose Travel tijdens mijn reis door Zuid-Amerika: werken bij een lokaal project op de juiste manier

Dit moet je weten: grote westerse organisaties beloven dat je gaat helpen in een weeshuis of dierenopvang. Hiervoor worden kinderen wees ‘gemaakt’ om de weeshuizen vol te krijgen en dieren mishandelt om ze te kunnen opvangen. Genaamd ’voluntourism’.

3. Gun de locals je vakantiegeld

Jij ziet het land door de ogen van de lokale bevolking. Zij worden daadwerkelijk ‘rijker’ van je bezoek aan hun land. Zorg dat je vakantiegeld op de juiste plek terecht komt door lokale tours te ondernemen, te verblijven bij accommodaties die gerund worden door de locals, je boodschappen te doen op de lokale markt en je souvenirs te kopen bij kleine winkels en kraampjes. Blijf bij het kopen redelijk in het afdingen, ook al is het onderdeel van de cultuur. Die €0,50 is voor jou maar een muntje en voor een gezin in veel gevallen een hele maaltijd. Kan je die €0,50 niet missen, omdat jij als doel hebt zo goedkoop mogelijk te reizen? Denk dan eens na of dat wel zo vriendelijk is tegenover het land dat je bezoekt. Goedkoop is soms duurkoop, voor jou of voor het land.

Dit moet je weten: voor bijna de helft van de armste landen ter wereld is toerisme een primaire inkomstenbron. Wereldwijd is één op de tien mensen werkzaam in het toerisme.

Westerse – en dus niet lokale – organisaties organiseren soms toffe dingen, waar je bijna geen nee tegen kunt zeggen. De kampeerreis door Patagonië – van Ushuaia naar Santiago – bracht daarom een innerlijk strijd met zich mee. Om een keuze te maken tussen ja of nee, heb ik mij verdiept in het beleid van Dragoman wat betreft duurzaam toerisme. Zij streven onder andere naar economische voordelen voor de lokale bevolking, het welzijn van de gemeenschappen die zij bezoeken en opgeleide gidsen die weten hoe ze op een verantwoorde en duurzame manier om moeten gaan met het milieu. Op deze manier minimaliseren zij de negatieve impact van het toerisme. Een volmondige ja!

4. Gedraag je niet als een massatoerist

Help ‘overtourism’ voorkomen. Plekken als de Chinese muur, de bekende Thaise eilanden en het Great Barrier Reef in Australië zien we graag, maar we helpen deze plekken ook de vernieling in door ze met miljoenen reizigers per jaar te bezoeken. De Machu Picchu in Peru is zo’n plek en ik twijfel om deze Inca stad te bezoeken. Besluit ik toch dit wereldwonder met eigen ogen te willen zien, dan moet het op de juiste manier gebeuren met een lokale gids en buiten het hoogseizoen voor de verspreiding van het toerisme. Wat de juiste manier is? Daar ben ik nog niet achter. Dus deel jouw tips voor de Machu Picchu in de Purpose Travel-way.

Purpose Travel tijdens mijn reis door Zuid-Amerika: voorkom overtourism

Heb je ook tips om de Galapagos eilanden op een vriendelijke manier te bezoeken? Comment below! Gelukkig is een bezoek aan de Galapagos al vrij duur, waardoor deze plekken (nog) niet overspoeld worden door toeristen. Een deel van mijn spaarcenten heb ik daarom apart gezet om slapende zeehonden op de meest bijzondere eilanden te spotten. En ik hoop dat richting het einde van mijn reis deze droom werkelijkheid wordt. Zonder een verkeerde footprint achter te laten.

Denk je na het lezen van dit artikel toch dat ik die zwevende tofu met geitenwollen sokken ben? Dan leef je nog in de clichés van 2017. Denk je dat niet en/of heb je nog aanvullende tips? Held!

2 gedachten over “4x hoe je de wereld bedankt voor je reis (zonder ‘geitenwollen sokken clichés’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s