Buenos Aires: tango cultuur, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Tango, ik dacht dat elke Porteño deze dans in zijn heupen had zitten of op zijn minst opgeroeid was met de muziek. Niet waar. Wanneer we op het terras zitten leren we dat het bij de mannen maar om drie dingen draait: een latino verandert nooit van vriendin (euh…?), voetbalclub en kapper. Dat voetbal diep in het bloed van elke Argentijn zit had ik verwacht, maar dat het haar van de latino belangrijker is dan de tango had ik niet zien aankomen. Lopend, zittend en kijkend in San Telmo blijkt tango wel degelijk de bevolking samen te brengen. Zoiets wat wij in Nederland niet hebben.

Tango dansen in San Telmo

Hipopotamo is de eerste plek waar ik de natuurlijke manier van tango dansen zie. Met natuurlijk bedoel ik geen show op straat. Muzikanten verdienen in Buenos Aires hun geld door cafés af te gaan, waar ze muziek spelen en om een bijdrage van de gasten vragen. Cafégangers maken van deze gelegenheid gebruik om de ‘embrace’ te doen. Vol passie sluiten ze de armen in elkaar en beginnen ze met kleine heupbewegingen. Gevolgd door op het ritme bewegende stappen. Iets wat bij het interieur van Hipopotamo blijkt te passen. Het is dan ook een van de notabele bars waar Sander over heeft verteld tijdens de fietstour door Buenos Aires. Wanneer ik er een paar dagen later weer langs wandel zie ik oude mannetjes voor het raam de krant lezen. Een authentiek plaatje!

Buenos Aires: tango dansen, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Later die zondag is Plaza Dorrego in San Telmo de plek voor de tango. Na een professionele dans met een jonge dame en een oudere gentleman begint de milonga. Een milonga is een plek waar Porteños samenkomen om de tango te dansen. Er zijn verschillende gradaties: van professioneel waar je als niet-tango-danser niet welkom bent tot openbaar zoals op Plaza Dorrego. Rondom het plein verzamelt jong en oud met thermoskannen heet water en gekleurde kommetjes met metalen ritjes. Het is voor de Mate (lees: hele sterke thee), iets waar elke Argentijn verslaafd aan lijkt te zijn. Het plein vult zich ondertussen meer en meer met dansende koppels. Sommige kennen elkaar, velen niet. En toch doen ze de sentimentele ‘embrace’.

Buenos Aires: tango dansen, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Mannen lopen rondjes, op jacht naar de beste danspartner. Met sommige mannen heb ik medelijden, want zij krijgen meerdere keren een nee-schuddend-hoofd als antwoord. Andere mannen zijn behoorlijk kritisch. Vooral de oudste van de club die ik observeer. Met geknepen ogen – die zorgen voor nog meer rimpels – strompelt hij maar liefst drie rondjes voor hij zijn danspartner kiest.

En dan zijn er ook de niet kritische mannen. Mannen die mij vragen om de tango te dansen. Ik schrik van de vraag ‘Bailas tango?’. Mijn antwoord is nee en ik vertel niks over die ene les van vorige week. Hij neemt met nee geen genoegen en besluit mij de tango te leren tussen alle mensen die wel soepeltjes over de vloer glijden. Houten plank of niet, ik heb een milonga gedanst.

Spoedcursus Spaans

Week twee van de reis start ik met een Spaanse les. Gratis, want ik denk er met een opfrisbeurt wel te komen het komende half jaar. Mooi niet. Zeker in Argentinië is het accent compleet anders dan in Spanje. Zo spreek je ‘ll’ en ‘y’ niet uit als ‘j’ maar als ‘che’. Wordt ’tú’ vervangen door ‘vos’ en nog zoveel meer. Buiten het accent moet ik ver graven om woorden te vinden. Samen met de dames van Porteñísima – een kleinschalige en gezellige taalschool in het centrum van Buenos Aires – kijk ik naar de mogelijkheden. Over vijf dagen verlaat ik namelijk Buenos Aires al, toen nog niet wetende dat ik terug zal keren. Elke ochtend krijg ik twee uur Spaans les, een spoedcursus met veel huiswerk. De Nederlandse Rosa sluit aan.

Buenos Aires: tango dansen, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Van politie tot vriend

De ochtend van de eerste Spaanse les wordt het geld uit Rosa haar rugzak gestolen. Een vervelende gebeurtenis die uiteindelijk zorgt voor een gierende middag. Met drie man sterk gaan we naar het toeristische politiebureau op Avenida Corrientes om aangifte te doen. Zo vriendelijk en relax als de Argentijnen zijn, zijn ze dat hier ook. Rosa vult alle benodigde informatie in en Alex en ik staan versteld hoe vlekkeloos alles gaat. Totdat de brede agent zegt dat we hier even rustig mogen wachten. Zijn collega’s zijn onderweg. Collega’s? Met een grote politieauto worden we opgehaald om naar het politiebureau – waar de beroving plaatsvond – gebracht te worden. Blauwe lichten aan en gaan. Als ware criminelen worden we vervoerd door Buenos Aires.

Buenos Aires: tango dansen, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Een van de politiemannen spreekt Engels, waardoor het vooral gezellig is in de auto. Aangekomen bij het lokale politiebureau krijgt Rosa een voorkeursbehandeling en worden de anderen in de rij genegeerd. Aangifte gedaan. Een moment van overleg tussen Rosa, Alex en mij, wat we de laatste paar uur van de namiddag gaan doen, wordt onderbroken door de agent. Waar willen jullie heen? Verbaasd reageren we dat we in dit deel van de stad blijven, want de dag is al bijna voorbij. Maar de politieagent vindt het de normaalste zaak om zijn namiddag te besteden aan het taxi’en van ons. ‘We are all yours today’. Ze brengen ons naar de begraafplaats van Recoleta en het wordt alleen maar gezelliger in de auto. De dag sluiten we af met een kus en een knuffel. En Rosa met een mailtje van de agent.

Buenos Aires: tango dansen, spoedcursus Spaans en met de politie naar Recoleta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s