Muren vol street art vormen de straten van de kleurrijkste stad van Chili: Valparaiso

Kleur, kleur en nog heel veel meer kleur. Valparaiso is niet alleen de kleurrijkste stad van Chili, het is ook de kleurrijkste stad die ik ooit bezocht heb. Verdeeld over 42 heuvels is de stad een golf aan kleur. Een golf die oranje, roze en geel kleurt als de zon de beurt van shinen aan de maan geeft. Een golf waarvan de zon overdag alle kleuren – van primair tot nietszeggend – intenser maakt en een golf die overloopt in de Pacific Ocean. Ik wandel door de straten van het letterlijke Down Town, Cerro Concepcion en Cerro Alegre. ‘Cerro’, wat ‘heuvel’ in het Spaans betekent.  

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Tip: La Joya Hostel is een modern hostel met speelse loft kamers en een dakterras voor uitzicht op de eerdergenoemde heuvels. Het ligt wel wat verder van het centrum. 

Verhalen achter de kleuren van Valparaiso

Een street art tour is voor mij tijdens vele stedentrips dé manier om de verhalen en cultuur van een stad te leren kennen. Zo natuurlijk en vooral ook in Valparaiso, want deze Chileense stad ademt street art. Ik besluit de middag van aankomst – met nog een lichtelijke nasleep van de afsluiting van de Dragoman Patagonië tour de nacht daarvoor – een street art tour in Valparaiso te doen. Een, zoals velen, op basis van tips. Ook wel de Free Walking Tours genoemd, waarbij alle nieuwsgierige aapjes op komen dagen op het centrale plein. In het geval van deze street art tour was het slechts één nieuwsgierige aap en dat was ik. 

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Lucky me, want alle aandacht is voor mij. Lucky me keer twee, want de gids weet letterlijk alles te vertellen over de grootste werken, meest kleine onopvallende werken en alles daar tussen in. Hij groet de brein achter de Valparaiso street art community als zijn beste vriend. Hij kent in de straat Atahualpa – kleurrijk door haar deuren – het verhaal van elk huishouden aan de hand van de street art op hun deur. Hij vertelt bij het grootste street art werk van Valparaiso – waarvan zijn vrienden de artists en een koppel zijn – dat de dame zwanger was terwijl ze op meters hoogte het gebouw versierde. Hij leert mij de details en herkenning van elke artist, want een goede artist heeft meerdere werken in Valparaiso. Hij laat mij de kleurrijke golf van Valparaiso kennen. Van top tot teen, van binnen en van buiten en van vroeger tot nu.  

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

De zonsondergang van Concón door een fout in de busplanning

Een nieuwe dag, dus een nieuwe Free Walking Tour. Dit keer met de Amerikaanse Alli en mijn Dragoman familielid Ammen. We wandelen door de straten van de Cerro’s, nemen de gammele furnicular en zetten voetstappen op vele traptreden. Na de tour is het dan ook tijd voor een goede bak koffie, een videocall met dronken Kingsday vierders, het eten van de beste en grootste empanada’s en het kopen van Alfajores (biscuits met Dulce de Leche) door aan te bellen bij een oud mannetje en zijn kleinzoon. We maken een plan voor de tweede helft van de dag. We gaan de zonsondergang bekijken in de duinen net iets buiten Viña del Mar, een chiquere badplaats naast Valparaiso. Een lokale bus brengt ons daar. 

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Ik wil graag de lokale bus de schuld geven, maar dat slaat nergens op. Wij bedenken ons namelijk na ruim een uur – terwijl de busrit slechts een half uur zou duren – dat we misschien te ver zijn. En dat zijn we. We zijn in Concón, de badplaats na Viña del Mar. De zon is al begonnen achter de horizon te zakken en zonder nadenken springen we uit de bus. Op Maps.me zien we dat we dichtbij een strand zijn. Die kant maar op. Dan zien we wel geen duinen, maar wel de zonsondergang. Met surfers als een perfect silhouette. En dat is misschien nog wel beter dan de duinen.  

Valparaiso, de kleurrijkste stad van Chili

Een gedachte over “Muren vol street art vormen de straten van de kleurrijkste stad van Chili: Valparaiso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s